
השפעות של משבר האקלים על ייצור המזון
משבר האקלים זה באזז וורד חזק שמזוהה לרוב עם שוק הרכב והצורך לייצר רכבים פחות מזהמים.
אלא שאחד הנזקים העיקריים של השינוי באקלים וההתחממות הגלובלית נוגע בכלל לתחום המזון ואספקת המזון. שינויי האקלים מאתגרים את החקלאים ופוגעים ביבולים, באופן שעלול להביא למחסור חמור במזון, בעיקר במדינות מתפתחות ולתופעת הגירה חריפה. כדי להתמודד עם האתגרים הללו קמו שלל חברות שמציעות פתרונות לייעול ושכלול החקלאות וקליטת הפחמן הדו חמצני הנפלט לאויר בתהליכי ייצור המזון חזרה לתוך הקרקע.

- 1
מזג אויר קיצוני
אביב 2018, גשם קיצוני וחריג וסופת שלגים גרמו להצפה מאסיבית ברחבי המערב התיכון של ארה”ב והותירו אזורים שלמים עמוק מתחת להררי חול. בנברסקה לבדה, חקלאים איבדו לפי הערכות, בקר בשווי 440 מיליון דולר. ככל שמזג האויר נהיה קיצוני יותר כתוצאה ממשבר האקלים, הסיכון בכך שלא יהיה די מזון להזין אוכלוסיות שלמות הולך וגדל. ביוני האחרון, קבוצה של מומחים בתחום החקלאות והמזון פרסמו “קול קורא” לעידוד ייצור מוצרי מזון שיותר עמידים לשינוי האקלים וקראו למימון מדינתי ופרטי בהיקף של 320 מיליארד דולר שישמש לשינוי במערכת המזון. ויש כבר לא מעט חברות שפועלות בכיוון.
חברה בשם Mothive מספקת שירותים לחקלאים במטרה לסייע להם למקסם את היעילות שלהם, להפחית פסולת ולשפר את פוריות היבולים שלהם. המכשיר שמציעה החברה מסמן לחקלאים מתי בדיוק צריך לקצור את היבול ולזהות מחלות שמסכנות אותו. חברה נוספת בשם Gamaya, פיתחה יכולות דיאגונסטיקה לחקלאים כדי לצמצם למינימום את השימוש בכימיקלים לגידולים שלהם. - 2
מחסור במים
ההתחממות הגלובלית ומזג האוויר הקיצוני ובכלל זה תקופות של בצורת ופחות מי שלגים שנמסים, מקשים לייצר מאגרי מים שיספיקו לכל תקופת הקיץ. מחסור במים עלול להזיק ואפילו להרוס גידולים, לייבש את האדמה, ולאיים על חייהם של הבקר. בין השנים 2014-2016 לדוגמא, מדינת קליפורניה ספגה הפסדים של כ-3.8 מיליארד דולר בחקלאות בעקבות הבצורת. הפתרונות שמכוונים אליהם המומחים בתחום היא עידוד מדינות לייצר מזון באופן שימקסם את היתרונות שלהם בכל הקשור לחקלאות . זאת באופן שייצר סוג של מומחיות לכל מדינה שתייצא את הסחורה הרלוונטית למדינות אחרת. למשל ייבוא החיטה מרוסיה, יבוא תירס מאמריקה התיכונה, ופולי סויה שמייבאים מיערות הגשם של האמזונס. גישה דומה קוראת ליישום של טכנולוגיות לשיפור וייעול של תהליכי ההשקייה, שכלול טכנולוגיות של דישון והדברה מזיקות פחות, לצד פיתוח זנים איכותיים של זרעים, בעיקר במדינות מתפתחות כמו אפריקה.
חברת טכנולוגיה בתחום החקלאות בשם CropX פיתחה טכנולוגיית מבוססת ענן בשילוב עם חיישנים אלחוטיים שמשפרת את פוריות היבולים וחוסכת במים ובאנרגיה. חברה נוספת בשם Ceres Imaging מספקת צילומים אויריים שמסייעים לחקלאים למקסם את ניצול המים והדשנים שלהם. - 3
עונות הגידול משתנות
באקלים מתחמם, עונות הגידול של תבואה חייבות להתחיל מוקדם מתמיד. על פניו, תקופה ארוכה יותר של עונת הגידול לאורך זמן יכולה לייצר יתרונות אבל בטווח הקצר הדבר עלול לייצר מכשולים כמו עליה בכמות המזיקים. תחילתו המוקדמת של האביב יכולה גם לגרום לגידולים להתחיל לצמוח עוד בטרם האדמה קלטה מספיק מים ודשנים. בנוסף, חורף חם יותר עלול להשפיע לרעה על אחסון התבואה. 500 מיליון בעלי חוות חקלאיות בעולם אחראים ל-80% מייצור המזון הגלובלי, אך 90% מהם לא נגישים כלל לחידושים בתחום זני הזרעים שמפותחים על ידי חברות הזרעים הגדולות בעולם במטרה להתמודד עם שינויים סביבתיים.
אחת החברות הבודדות ששמה לה למטרה להתמקד בחקלאים קטנים היא East West Seed התאילנדית ובעקבותיה פועלות היום גם Syngenta AG השווייצרית ו-Bayer AG הגרמנית. חברות אלו מייצרות זני זרעים שישפרו את היעילות והיקף הייצור של חקלאים קטנים. תעשיית יצרנות הזרעים פועלת ביתר שאת לפתח זנים עמידים יותר לנזקי האקלים וכאלו שיכולים לייצר זנים פוריים יותר. - 4
עליה במקרי השריפות ושריפת דלקים
עליה בהיקף השריפות עלולה לגרום נזקים לאדמות המרעה ולגידולי החציר. גם ריכוזים גבוהים יותר של פחמן דו חמצני באטמוספירה כתוצאה משריפת דלקים יביאו גם הם להפחתת איכות המזון בו בזמן שטמפרטורות עולות ושריפות כאמור פוגעות ביבול ומזיקות לבעלי החיים. ככל שפליטת גז חממה תמשיך לעלות, גם עלויות ייצור המזון יעלו.
לא מעט חקלאים משתמשים היום בטכנולוגיות שמצליחות לשאוב את פליטת הפחמן הדו חמצני לתוך האדמה הנקראות Regenerative Agriculture. השיטות הללו משפרות את איכות האדמה שלתוכה הפחמן שוקע (באופן שמסייע לאגירה יעילה יותר של מים) בד בבד עם משיכת הפחמן הדו חמצני שנפלט לאויר במסגרת ייצור הבקר, לתוך האדמה. ענקית אריזת המזון General Mills היא אחת מכמה תאגידי מזון גדולים שהסתערו על התחום הזה. - 5
מזג אויר חם יותר ועליה בפליטת הפחמן הדו חמצני
בין 25%-35% מהמזון שמיוצר ברחבי העולם נזרק ללא שימוש. בזמן שבמדינות מפותחות צרכנים לא פעם פשוט משליכים עודפי מזון, במדינות מתפתחות, המזון מושלך בגלל העדר אמצעי קירור כך שהמזון מתקלקל. היקף בזבוז המזון מוערך בטריליון דולרים לשנה כאשר ייצור המזון המבוזבז הזה מביא לפליטה של 10% מהיקף פליטת גזי החממה. במקביל, 2 מיליארד בני אדם ברחבי העולם נמצאים בעודף משקל בעוד מיליארד אחרים נמצאים בתת תזונה, מה שמחדד את חוסר היעילות ואי השוויון בהפצת המזון העולמית. שינוי באקלים וההתחממות הגלובלית צפויים להאיץ את הסכנה למחסור חמור במזון. בין הפתרונות שמוצעים על ידי מומחים בעולם הם: מתן תמריצים לחקלאים לאמץ פרקטיקות פחות מזהמות ובכלל זה מניעת בזבוז מזון, הימנעות מהרחבת שטחי החקלאות בעיקר באזורים טרופיים וסיוע לחקלאים לשמר את פוריות האדמה, למשל דרך נטיעות מחוץ לעונה. במקביל, מוצעים היום יותר ויותר תחליפים לאכילת בשר שייצורו מזהם את הסביבה.
אחת החברות המשמעותיות בתחום היא Beyond Meat שהונפקה במאי אשתקד בבורסת נאסד”ק ומספקת תחליפי בשר ועוף שאמורים לדמות את טעמם.המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.