
חברות טכנולוגיה ירוקה ישראליות שנכללות במדד ת"א-קלינטק
המודעות לנזקי משבר האקלים, ההתחממות הגלובלית וההשפעות ההרסניות של חומרים מזהמים בעיקר בתחומי הרכב והייצור התעשייתי, לא פסחה גם על ישראל, שבולטת עם שורה של חברות המתמחות בתחום הטכנולוגיה הירוקה, במטרה לשפר ביצועים תפעוליים ויעילות בד בבד עם הפחתת הזיהום הסביבתי באמצעות מעבר לאנרגיה ירוקה. החברות הללו מתמקדות בעיקר בניצול משאבים טבעיים כדי להפיק אנרגיה בעלות נמוכה יותר ולשמור על הסביבה. היקף ההשקעות העולמי באנרגיה מתחדשת נמצא במגמת עליה כשמדינות רבות שמו למטרה להגדיר ייצור חשמל מבוסס אנרגיה מתחדשת והחברות הישראליות הן נציגות מוכבדות בעולם בתחום. הנה חמש חברות ישראליות הנכללות במדד ת”א-קלינטק ומציעות חלופות זולות וירוקות יותר לייצור ושימור אנרגיה.

- 1
ג'נסל
ג’נסל היא חברת קלינטק שהוקמה רק ב-2011 אך התשתית להקמתה מבוסס על מחקר ארוך שנים של מדענים שהבשיל לכדי חברה יצרנית. החברה עוסקת בפתרונות אנרגיה ירוקה מבוססים תאי דלק והמייסדים שלה הם רמי רשף וגיל שביט, שמביאים עמם היסטוריה של עבודה בחברות Intensis ו-Medis שסיפקו מוצרים לנאס”א, סוכנות החלל האמריקאית שנדרשה למקורות חשמל, חום ומים אמינים. לג’נסל שני מוצרים עיקריים – פתרון גיבוי חשמל לזמן ארוך עבור חברות שמספקות שירות קריטי ולא יכולות להרשות לעצמן הפסקות חשמל, דוגמת חברות שמחזיקות מרכזי נתונים ובתי חולים. המוצר השני והיחיד מבין השניים שכבר זמין למכירה מסחרית, מציע גם הוא פתרון גיבוי חשמל אך מיועד לתחנות השנאה – תחנות שממירות מתח עליון למתח גבוה ומקושרות אחת לשנייה כדי להבטיח רציפות של אספקת חשמל. כך, אם יש תקלה באספקה, המוצר מאריך את זמן הגיבוי לאספקה החלופית. המוצר הזה אטרקטיבי במיוחד באזורים שחשופים לרעידות אדמה העלולות לפגוע ברציפות אספקת החשמל ולכן שווקי היעד שלו הם למדינות כמו ארה”ב, יפן וטורקיה שסובלות מרעידות אדמה רבות.
- 2
אוגווינד
אוגווינד שנוסדה על ידי ד”ר אור יוגב ופועלת בתחום אגירת אנרגיה וייעול אנרגטי באמצעות אוויר דחוס. היא פועלת בשני שווקים עיקריים – שוק אגירת האנרגיה ושוק מדחסי האוויר. הטכנולוגיה שפיתחה מאפשרת דחיסת אוויר תת קרקעית שיוצרת חיסכון, כך לפי דיווחי החברה, של עד 40% בצריכת האנרגיה הנדרשת לדחיסת אוויר בלחץ גבוה. הלקוחות של החברה כוללים בין היתר חברות כמו, תעשיה אווירית, שטראוס, יוטבתה, כתר פלסטיק, נשר מפעלי מלט ואחרות. בין המשקיעים המסקרנים בחברה, המיליארד הבריטי-יהודי וינסנט צ’נגוויז.
- 3
סולגרין
חברת הקלינטק הישראלית הזו החלה לפעול בתחום האנרגיה המתחדשת בשנת 2015 אך היקפי הפעילות שלה היו יחסית צנועים עד סוף 2018. רק לאחר שקרן ג’נריישן קפיטל רכשה את השליטה בחברה במהלך 2019 ולאחר שזכתה בשני מכרזים להקמת פרויקטים פוטו-וולטאיים בישראל, קיבלה סולרגין את הדחיפה הנדרשת למגרש של הגדולים. עד לסוף 2019 התמקדה החברה בהקמה והפעלה של מערכות פוטו-וולטאיות קטנות שמותקנות על גגות מבנים. בנוסף, החזיקה החברה בחמש מערכות פוטו-וולטאיות בינוניות שהוקמו במהלך 2019. ב-2020 נכנסה סולרגין לתחום ייזום ייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו וולטאית באיטליה. כעת פועלת החברה להשבחת הנכסים הסולאריים הקיימים שלה בד בבד עם הרחבת פעילותה בישראל וכניסה לשוק האיטלקי. ייצור אנרגיה סולארית הוא תהליך הפקת אנרגיה לייצור חשמל שמבוסס על קרינת השמש. האנרגיה המופקת מהשמש נקראת אנרגיה פוטו וולטאית. המערכת הסולארית הופכת את קרני השמש לאנרגיה חשמלית (פוטו-וולטאית).
- 4
ברנמילר
חברת ברנמילר נקראת על שם המייסד שלה, אבי ברנמילר שהקים אותה ב-2012 במטרה לייצר אנרגיה זמינה, יעילה וזולה המבוססת על טכנולוגיה מתקדמת. בשנים הראשונות לפעילותה, התמקדה ברנמילר בתחום התרמו-סולארי (אנרגיה המיוצרת מחום השמש) לטובת ייצור חשמל. ברנמילר פיתחה והקימה שדות תרמו-סולאריים, תוך שימוש בטכנולוגיה העושה שימוש במראות קעורות במטרה לייצר אנרגיית חום. אלא שהירידה החדה בעלות הפקת חשמל סולארי באמצעות טכנולוגיה פוטו-וולטאית, הפכה את הייצור של מערכות תרמו סולאריות לחסרות כדאיות כלכלית בישראל. בזמן שתחנות כוח תרמו סולאריות מייצרות חשמל באופן עקיף, אנרגיה פוטו-וולטאית ממירה את אור השמש ישירות לחשמל. התחום התרמו־סולארי מתקשה להתחרות ברמות מחירי החשמל שהפאנלים הפוטו־וולטאים מאפשרים. אלא שברנמילר לא הרימה ידיים והמציאה את עצמה מחדש כחברה שמציעה פתרונות אגירת חום. ברנמילר מציעה היום מערכת לאגירת אנרגיה שמכילה רכיבים של אגירת חום, החלפת חום וייצור קיטור. המערכת קולטת אנרגיה ממקורות שונים וממירה אותה לחום וכך מאפשרת אספקה רציפה של אנרגיה. השימוש העיקרי של המערכות של ברנמילר הוא לאגירת חום בתעשייה. המערכת מאפשרת לחברות שרוכשות אותה להסיט עומסים והשטחת שיאי תצרוכת במטרה לשפר יעילות אנרגטית, שתחסוך עלויות גבוהות של שימוש בחשמל לחימום בעת צריכת שיא. המערכת גם מאפשרת להסיט חלק מהשימוש בחשמל לשעות בהן מחיר החשמל נמוך יותר וגם מנצלת חום שיורי שחוסך באנרגיה.
- 5
אלקטריאון
בזמן שטסלה, ענקית ייצור הרכב החשמלי עושה את צעדיה הראשונים בישראל, ברור שזוהי רק שאלה של זמן עד שהרכבים החשמליים יחליפו את הרכבים המסורתיים צרכני הדלק המזהם בארץ ובעולם. למגרש הזה בדיוק נכנסת חברת אלקטריאון שהמטה שלה יושב בבית ינאי. החברה פיתחה טכנולוגיה של כביש חשמלי שטוען את סוללות הרכב החשמלי במהלך נסיעתו על המקטע החשמלי. המערכת של אלקטריאון מבוססת על שימוש בסלילים מגנטים המוטמנים תחת נתיבי הנסיעה וטוענים את המטענים של כלי הרכב באופן אלחוטי. בשנה שעברה דיווחה אלקטריאון על השלמת אינטגרציה של המערכת שלה בכביש ציבורי באי גוטלנד בשבדיה תוך השלמה מוצלחת של ניסוי טעינה אלחוטית של משאית חשמלית. לאחרונה החלה אלקטריאון בפיילוט בשיתוף עם חברת דן ועיריית ת”א – סלילת כביש חכם עם תשתית להטענת אוטובוסים חשמליים שיקשר בין תחנת הרכבת לבין אוניברסיטת ת”א. המנכ”ל של אלקטריאון הוא מר אורן עזר, שהוא גם מייסד שותף להקמתה.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.