
חברות מובילות במדד ה- E Commerce
כמעט ואין היום מוצר שלא ניתן לרכוש באמצעות האינטרנט או הטלפון הסלולרי. רשתות גדולות מחזיקות אתרים לקניות אונליין ואילו שחקנים קטנים יותר נעזרים בפלטפורמות E-Commerce כמו Amazon או Alibaba כדי להציע את מרכולתם. נגיף הקורונה רק חיזק את העוצמה של הקניות המקוונות לאחר שכפה כללי ריחוק חברתיים, ולצד האתגרים שיצר, סייע גם לתנופה בכל הקשור לדיגיטציה של עסקים והצעת אפשרות של קניות היישר מהספה בסלון לצד שילוח עד הבית או שימוש בפריסה הסניפית לאיסוף עצמי. אלא שתחום E-Commerce הוא הרבה יותר מקניות מקוונות, אלא כל מה שמסביב להן כמו פלטפורמת מחשוב ענן מתאימה, אמצעי תשלום ופרסום. הנה 5 חברות מובילות בתחום:

- 1
Walmart
החברה האמריקאית הזו נהנית מהתואר ‘ענקית קמעונאות המזון הגדולה בארה”ב’. לפי מגזין פורבס תאגיד Walmart הוא גם המעסיק הפרטי הגדול בעולם עם מעל 2 מיליון עובדים שמועסקים בחברה. Walmart מחזיקה ברשת מוזלת (discount) שכוללת שילוב של מרכולים וחנויות כלבו והמטה הראשי שלה יושב בארקנסו, ארה”ב. היא הוקמה על ידי סם וולטון בשנת 1962 וגם היום כאשר החברה ציבורית היא עדיין נשלטת על ידי בני משפחת וולטון. ל- Walmart כ-11,500 חנויות ב-27 מדינות. החברה עובדת תחת השם Walmart בארה”ב ובקנדה אך משתמשת בשמות שונים במדינות אחרות דוגמת השם Asda באנגליה ו-Seiyu Group ביפן. ל-Walmart פעילות גם בהודו, ארגנטינה, צ’ילה ודרום אפריקה. וולטון שייסד את הרשת התחיל את דרכו כעובד של הרשת JC Penney שהחליט לצאת לעצמאות וקנה לעצמו סניף של רשת החנויות בן פרנקלין בשנת 1945. בשנת 1962 פתח וולטון את חנות Walmart הראשונה שלו שהתמקדה במכירת מוצרים מוזלים והשאר היסטוריה. ל-Walmart יש חטיבת E-commerce שמספקת שירותי אונליין ולמעשה לצד הפעילות בסניפים הפיזיים שלה, שירותי האונליין של Walmart הפכו אותה לקמעונאית האונליין השנייה בגודלה בארה”ב אחרי Amazon, תוך שהיא ממנפת את הפריסה הסניפית האדירה שלה לאיסוף ההזמנות המקוונות.
- 2
Booking
כמעט בלתי אפשרי לדמיין היום את תכנון החופשה שלנו בלי מנוע חיפוש המלונות Booking. עוד יותר קשה להיזכר איך נראו החיים שלנו לפני ש-Booking הגיחה לחיינו, אי שם כשהזמנו מקומות לינה כמו חתולים בשק מבלי יכולת אמיתית לבדוק את טיבם, היכולת להיות ספונטניים ולבחור מקום לינה לאותו הלילה היישר מהנייד או מהטאבלט. רק כדי להבין את העוצמות של אתר הזמנות הלינה הזה כדאי לדעת שהוא מונה מעל 1.2 מיליון מקומות לינה במעל 200 מדינות וזמין ביותר מ-40 שפות שונות. אלא שחברת Booking Holdings לא מחזיקה רק במנוע החיפוש וההמלצות Booking אלא גם באתרים PriceLine ו-Agoda וכן באתרי השוואת מחירי הטיסה Kayak ו-,Cheapflights אתר איתור המכוניות להשכרה Rentalcars וכן באתר הזמנת מקומות במסעדות OpenTable. כך למעשה חברת ההחזקות הזו חולשת על כל התחומים הנדרשים לייצר חופשה טובה. איך הכל התחיל? ב-1997 כשג’יי ווקר ייסד את Priceline, אתר הזמנת חופשות שהשתמש במודל של מכירה פומבית (bid) כדי להזמין לינה. ב-2005 רוכשת Priceline את אתר Booking המפורסם, אך רק ב-2018 היא קיבלה החלטה לשנות את שם הקבוצה ל-Booking Holdings ברקע הזיהוי הגבוה של המותג.
- 3
Paypal
אי אפשר לדבר על E-commerce מבלי לעסוק באמצעי התשלום בקניות באתרים. הצמיחה האדירה בקניות המקוונות שכללה גם את עולם התשלומים כש-Paypal היא אחת החברות העומדות בחוד החנית של תשלומים והעברות כספים מאובטחות באמצעות אתרי אינטרנט ללא הצורך להזין כל פעם מחדש את כרטיס האשראי. היתרון שמציעה Paypal הוא בעובדה שפרטי כרטיס האשראי מוזנים למקום אחד באופן חד פעמי ולא מופצים בשלל אתרים תוך השקעה גדולה בתחום אבטחת המידע. בנוסף, Paypal גם מספקת סוג של הגנה לקונים שטוענים שקיבלו מוצר לא תקין/לא זה שהוזמן או שהמוצר כלל לא הגיע. Paypal הוקמה על ידי מקס לווצ’ין ופיטר ת’יל בשנת 1998 ובשנת 2000 מוזגה עם חברה מתחרה שבבעלות אילון מאסק המוכר היום בעיקר כמנכ”ל Tesla. אתר הקניות המקוונות eBay רכש את Paypal ב-2002 כדי לאפשר תשלום באמצעותה באתר. ב-2015 פיצלה eBay את Paypal והפכה אותה לחברה עצמאית ואילו ב-2020 השיקה eBay מערכת תשלומים משלה שמאפשרת בין היתר תשלום גם באמצעות Paypal.
- 4
Alphbet
לא כולם יודעים זאת, אבל חברת האם של Google נקראת Alphabet. ב-2015 הכריזה Google על הליך רה ארגון תוך יצירת חברת אחזקות בשם Alphabet ש-Google תהיה ההחזקה המרכזית שלה במסגרת חברת בת תוך הרחבת האפשרויות להיכנס לתחומי פעילות נוספים לצד הפעילות המרכזית של Google. כך, לצד הפעילות המשמעותית של Google ל-Alphabet חברות בנות נוספות בשלל תחומים כמו בריאות, בינה מלאכותית, פעילות קרנות להשקעות בחברות טכנולוגיה ועוד. ספק אם יש מישהו שמשתמש באינטרנט ולא גולש דרך מנוע החיפוש של Google שהפך לטכנולוגיית פרסום מקוונת ומציעה גם שירותי מחשוב ענן, תוכנה וחומרה. המייסדים שלה הם לארי פייג’ וסרגיי ברין שהקימו אותה ב-1998 בזמן שהיו דוקטורנטים באוני’ סטנפורד בקליפורניה. במסגרת המאמצים של Google לקחת חלק מהותי יותר בתעשיית ה-E-Commerce ולא רק כמפרסם היא מציעה תכנית שנקראת Buy on Google שמאפשרת לצרכנים לחפש אחר מוצרים ולשלם עליהם דרכה מבלי להיכנס לעמודים של הקמעונאים עצמם. Google מציעה גם את שירות Google Shopping שמאפשר לחפש מוצרים באתרים מקוונים ולהשוות את מחירם בין ספקים שונים.
- 5
Netflix
כשמדברים על מסחר מקוון חושבים לרוב על חברות כמו Amazon או Aliexpress אך גם Netflix שמציעה שירותי סטרימינג של תוכן מוכרת את שירותיה, לגמרי אונליין, ללקוחות הקצה. Netflix הוקמה ב-1997 על ידי ריד הייסטינגס ומארק רנדולף והיא מציעה שירותי צפיה ישירה בסרטים וסדרות, חלקם על בסיס הפקות תוכן מקורי על בסיס מודל עסקי של מנוי חודשי. לנטפליקס מעל 180 מיליון מנויים והשירותים שלה זמינים בכל העולם פרט לסין (למעט הונג קונג וטאייוואן), סוריה, קוריאה הצפונית וחצי האי קרים. וקצת גאווה ישראלית: Netflix רכשה את זכויות השידור בסדרות ישראליות מצליחות רבות וביניהן ‘פאודה’, ‘בני ערובה’ ו’להיות איתה’.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.