
נקודות שעונות על השאלה האם הרכב החשמלי הוא רכב העתיד?
- 1
טסלה שוברת שיאים והמתחרים בלחץ
מאז שהרכב החשמלי הראשון יצא לכביש בתחילת שנות ה-2000 הוטחה ביקורת מצד אלו שתהו האם הוא באמת מסייע לאיכות הסביבה או שמדובר במיתוג נוצץ בלבד. כמובן בין הציניקנים היו גם בעלי אינטרס מתעשיית הרכב, שלא היו זריזים מספיק להתאים עצמם למציאות המשתנה, בטח בתקופה שבה מניית חברת יצרנית הרכבים החשמליים של אילון מאסק “Tesla” שוברת שיאים חדשים ואף חצתה לאחרונה את הרף הפסיכולוגי של 1000 דולרים למניה. זאת, תוך שהיא עוקפת את השווי של שורה של יצרניות רכב כמו: General Motors, Ford, Fiat, ו- Chrysler גם יחד.
- 2
הדרישה הבלתי אפשרית של האיחוד האירופי לשנת 2030
באפריל 2019 נכנסו לתוקפן תקנות של האיחוד האירופי המטילות חובות קשים ליישום על שוק הרכב בכל הקשור לזיהום הסביבתי. לפי התקנות, החל משנת 2030 ואילך, יצרני רכב אירופאים חייבים להגיע למצב בו כלל הרכבים שלהם יגיעו בממוצע לרמת פליטת פחמן דו חמצני שלא תעלה על 59 גרם לקילומטר, פליטה שוות ערך לצריכת 2.2 ליטרים של דלק ל- 100 קילומטר. מדובר בדרישה שהיא, לטענת לא מעט יצרניות רכב, על גדר הבלתי אפשרית. בסוף שנת 2006 רמת הזיהום של רכבים חדשים באיחוד האירופי עמדה בממוצע על סביב 161 גרם לק”מ וככל שהמכוניות נהיו יותר קטנות וקלות רמת הזיהום ירדה ל-118 גרם לק”מ, נכון ל- 2016. עד 2018 הממוצע עלה חזרה ל- 120 גרם לק”מ, כפול מאשר הרגולציה תאשר בטווח הארוך.
לפי מאמר שהתפרסם לאחרונה בעיתון The Guardian הבריטי על ידי פרופ’ לכלכלה בשם הנס וורנר סין מאוניברסיטת מינכן, גם המהנדסים המחוננים ביותר לא יוכלו לבנות רכבים שיעמדו בסטנדרטים הנוקשים של האיחוד האירופי. האיחוד האירופי מתכנן להפחית את פליטת הזיהום דרך אילוץ היצרנים לעבור לייצר רכבים חשמליים מתוך הנחה שאלו לא פולטים פחמן דו חמצני כלל. הרעיון הוא להביא לכך שיצרניות הרכב ייצרו 50% מהרכבים כרכבים חשמליים וכך יעמדו בדיוק בממוצע הנדרש. רק כדי לסבר את האוזן, אם חברה לא תוכל לעבור לייצר רכבים חשמליים היא תאלץ לספוג קנס של 6000 יורו למכונית, או לחלופין להתמזג עם חברה שיכולה לייצר רכבים מסוג זה. - 3
תפנית בעלילה: מיחזור סוללות ואנרגיות חלופיות יפחית דרמטית הזיהום בייצור רכב חשמלי
בהמשך התברר כי המחקר הגרמני אינו מדויק בלשון המעטה. בכנס בינלאומי שהתקיים ב- 2018 בנושא תחבורה נקייה התפרסם מחקר שמצביע על כך שיש חשיבות למדינה שבה מיוצרות הסוללות ולהרכב הסוללה ביחס לרמת הזיהום. המחקר מצא הבדלים בולטים ברמת הזיהום בין בעירה פנימית (של רכבים מסורתיים) לחשמלית. לפי המחקר, הרכב החשמלי מייצר זיהום רק בתהליך הייצור ולכן יש יכולת להשפיע על רמת הזיהום דרך בחירת מקורות האנרגיה להפקת החשמל (כאמור דרך אנרגיית רוח או שמש), דבר שמעניק לו יתרון על פני רכבי הדיזל והבנזין. בנוסף, ככל שהשימוש ברכבים חשמליים יהפוך להיות נפוץ והייצור שלו יתרחב, האפשרות למחזר סוללות תגדל ותפחית את הצורך לייצר סוללות חדשות. יש לקחת בחשבון שברגע שהרכב החשמלי כבר יוצר ומנותק מהליך הייצור שלו, הוא מזהם משמעותית פחות מהרכבים המסורתיים ולכך יש השפעה גדולה יותר אם לוקחים בחשבון את אורך החיים של הרכב על הכביש.
- 4
תחבורה היא המקור המרכזי לזיהום אויר, הרבה יותר ממפעלי ייצור החשמל
דוח של האיחוד האירופי שהתפרסם לאחרונה קבע שמכוניות שנטענות באמצעות חשמל שמופק משריפת דלק, מייצרות זיהום נמוך בשני שליש לעומת מכוניות מסורתיות המבוססות על בעירה פנימית. ייצור האנרגיה בתחנת כוח התברר כיעיל יותר ומזהם פחות מייצור אותה אנרגיה במנוע המכונית. יתרה מכך, מכיוון שהפקת החשמל לטעינת הרכבים מתרחשת באזורים שלרוב מרוחקים ממרכזי הערים פליטת הזיהום מסוכנת פחות מהזיהום הנפלט ממכוניות סמוך לקרבת בני אדם.
גם המשרד לאיכות הסביבה הישראלי סבור מפורשות כי תחבורה היא המקור העיקרי לזיהום אויר במרכזי הערים. כלומר הרבה יותר מייצור הפחם לטובת ייצור החשמל שמתבצע בתחנות כוח ייעודיות. גם יצרני חשמל מבינים יותר ויותר שהם צריכים להפחית את התלות שלהם בשימוש בדלקים מזהמים ולהסתמך יותר על אנרגיה מתחדשת, מה שמחזק את הציפייה שרכבים חשמליים יהיו רכבי העתיד.המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. הנתונים נכונים למועד פרסומם.