
סיפורים על החיבור בין המסחר בשוק ההון לבורסות שמפעילות אותו
הבורסות בארץ ובעולם ריכזו עניין רב בשנה החולפת כשמגיפה עולמית טלטלה את הכלכלה הריאלית והשפיעה כמובן על המסחר בניירות ערך של חברות עסקיות, על מטבעות ועל סחורות, אם כי הבורסות דווקא הפתיעו במהירות ובאופן התגובה שלהן למשבר. אנשים רבים, שמבינים יותר ופחות בהשקעות הגדילו את ההשקעות שלהם בשוק ההון. התופעה הזו שיחקה לידיהן של הבורסות עצמן, שרובן פועלות כחברות עסקיות לכל דבר המפעילות פלטפורמת מסחר שהיום עובדת בעיקר על בסיס טכנולוגי ומרוויחות מהשחקנים הפועלים דרכה. בורסות רבות בעולם הן בעצמן חברות נסחרות שהנפיקו את מניותיהן למסחר ומדווחות על התוצאות הכספיות שלהן. משקיעים יכולים להשקיע בהן בדיוק כמו כל חברה עסקית אחרת. הנה חמישה סיפורים על החיבור בין המסחר בשוק ההון לפלטפורמות שמפעילות אותו.

- 1
רכבת הרים בבורסות, גרסת קורונה
איזו שנה זו הייתה, 2020. היא התחילה עם שמועות על וירוס מסתורי שמזכיר דלקת ריאות במחוז מרוחק בסין. שווקי המערב התעלמו תחילה מהאיום הזה וראו בו משהו נקודתי שהתחיל ויישאר בסין ושכחו שהעולם כבר מזמן הפך גלובלי. אלא שברגע שהנגיף המסתורי נחת לו באיטליה, הפאניקה תורגמה מהר לשווקי ההון והבורסות נפלו בחדות, במהירות עוצמתית וחדה יותר מהנפילות שאפיינו את המשבר הפיננסי העולמי של 2008. אלא שמה שקרה אח”כ היה מפתיע הרבה יותר. כשהמגיפה ממשיכה להתפשט, עם מיליוני נדבקים ומאות אלפי מתים ברחבי העולם, האופטימיות חזרה לשווקים, בדגש על מניות של חברות שהפיקו ערך מהסגרים והריחוק החברתי. וברקע, הבנקים המרכזיים בעולם מדפיסים כסף כדי לסייע לעסקים ולאנשים שנפגעו כלכלית מהמשבר, הורידו את הריביות לשפל חדש והבהירו כי סביבת הריבית הנמוכה תישאר עוד זמן רב כדי לתמוך בכלכלה. למטה או למעלה, הבורסות בעולם חוו עדנה מחודשת כשמשקיעים רבים גילו אותן לראשונה.
- 2
האם הקורונה הוביל לניתוק שוק המניות מהכלכלה?
“כל פעם שאתם בוחנים את ההשלכות הכלכליות על מחירי המניות, זכרו את שלושת הכללים הבאים: ראשית, שוק המניות אינו הכלכלה. שנית, שוק המניות אינו הכלכלה, ולבסוף: שוק המניות אינו הכלכלה”. את המשפט הזה כתב הכלכלן המפורסם פול קרוגמן באחד הטורים שפרסם בניו יורק טיימס ב-2020. קרוגמן הסביר כי “מערכת היחסים בין ביצועי המניות שמושפעים בעיקר מפחד ותאווה לבין צמיחת הכלכלה הריאלית תמיד היה רופף עד לא קיים”. הכלכלנים ברטון מלקיאל ורוברט שילר התייחסו גם הם במאמר שפרסמו בשנה שעברה לשאלה אם שוק המניות הוכיח בקורונה כי אינו יעיל. לדברי מלקיאל, מגיפת הקורונה לא חשפה כי השוק אינו יעיל אלא פשוט שאין הזדמנויות לנצל ושקשה לנצח את שוק המניות. שילר מצידו הוסיף כי “מחירים ספקולטיבים יכולים להיות דומים סטטיסטית להליכה אקראית, אך בפועל הם לא קשורים כל כך למידע אמיתי. גם לסיפורים המדבקים בעצמם אודות מגיפת הקורונה הייתה דינמיקה משלהם וגם הם היו קשורים באופן רופף למידע האמיתי אודות המגיפה”. אכן, הדינמיקה של שוק המניות עלולה הייתה להיראות אקראית ולא רציונלית אבל הסתכלות עמוקה יותר הצביעה על כך ששוק המניות דווקא פעל בעיניים פקוחות כשתמחר בחסר חברות שהיו רגישות יותר למגיפה ומנגד תגמל חברות שפרחו בזכותה.
- 3
מה זה אומר להשקיע במניות של בורסות?
האמת שזה קצת מבלבל. בורסה היא מקום שבו חברות מבצעות הנפקות ורושמות את המניות שלהם למסחר – שוק משוכלל של קונים ומוכרים שאמור לשקף את השווי של הפעילות הכלכלית בכל רגע נתון ולספק לחברות ולמשקיעים מימון ונזילות בהתאמה. אז מה זה אומר להשקיע בבורסה? רוב הבורסות עצמן הן חברות עסקיות לכל דבר שמפעילות פלטפורמה שעל גביה מתבצע המסחר שהיום היא מבוססת כמעט לחלוטין על טכנולוגיה. הבורסה הישראלית אגב הייתה בורסה שהיסטורית לא פעלה למטרות רווח אך עברה תהליך הפרטה והיום הבעלים שלה הם שורה של משקיעים פרטיים. חלק מהבורסות הפועלות בעולם הנפיקו את המניות שלהן עצמן למסחר בבורסה, הבורסה הישראלית ביניהן השלימה הנפקה ב-2019. המשמעות היא שמניות הבורסה נסחרות בעצמן בבורסה. הביזנס המרכזי של הבורסות מבוסס על עמלות שהן גובות מחברי הבורסה, לרוב בנקים ובתי השקעות שדרכם סוחרים המשקיעים ומאגרות שהן גובות מהחברות הנסחרות. בנוסף, הבורסות מציעות שירותי מידע שמשמשים סוחרים, משקיעים, שחקני אלגוטריידינג ועוד וכן הן מציעות שירותים נוספים. בדומה לכל חברה ציבורית אחרת, הבורסות הנסחרות חייבות בדיווחים למשקיעים שלהן ובפרסום דוחות כספיים תקופתיים המציגים את ההכנסות והרווחיות שלהן.
- 4
ההבדל בין בורסת ניו יורק לבורסת נאסד"ק
מדובר בשתי הבורסות הגדולות בעולם, שתיהן אמריקאיות, אך מעבר לכך יש בין שתי הבורסות הללו הבדלים גדולים. בורסת NYSE עדיין מחזיקה קומת מסחר ברחוב וול סטריט בניו יורק, אך עיקר המסחר שלה מתבצע דרך השרתים שלה שממוקמים ב-Mahwa בניו ג’רזי. ל-Nasdaq אין קומת מסחר פיזית כלל. המסחר דרך השרתים של שתי הבורסות הללו מתרחש ישירות בין הקונים והמוכרים וכן עושי השוק דרך מערכות מסחר אלקטרוניות. ההבדל המרכזי בין שתי הבורסות הוא ש-Nasdaq הוא שוק של ברוקרים – הקונים והמוכרים לא מבצעים עסקאות באופן ישיר אלא דרך ברוקרים. במובן זה NYSE שונה. המסחר מבוסס על הליך מכירה פומבית. לפני שהמסחר נפתח ב-9:30, המשקיעים יכולים להזין פקודות מכירה וקניה החל מ-6:30. פקודות קניה פוגשות פקודות מכירה על בסיס תהליך מכירה פומבית של המרבה במחיר. פקודות לסגירת המסחר מתקבלות עד 15:50 וניתן לבטל אותן עד 15:58. לבסוף, הקונספציה לגבי כל אחת מהבורסות היא שונה. Nasdaq מוכרת בזכות חברות הטכנולוגיה והמיזמים הנסחרים בה, וכן חברות הפועלות בתחום הביוטכנולוגיה והאינטרנט. לכן החברות הנסחרות בה נחשבות לחברות צמיחה שמטבען יותר תנודתיות. חברות הנרשמות למסחר ב-NYSE נתפסות כיציבות יותר ומבוססות יותר ומשכך הבורסה הזו מושכת יותר חברות Blue chips וחברות תעשיה, חלקן פועלות בשוק במשך דורות.
- 5
הקורונה הביאה לזינוק בפתיחת חשבונות מסחר
לפי נתונים שפרסמה הבורסה לניירות ערך בת”א במחצית הראשונה של 2020 נרשם זינוק של 55% בחשבונות מסחר חדשים שנפתחו בבתי השקעות לעומת התקופה המקבילה אשתקד ואלו הסתכמו ב-77.3 אלף חשבונות. לפי נתונים שהתפרסמו ב”כלכליסט” עיקר המצטרפים החדשים היו צעירים וכי פעילות המסחר היומית (של קניה ומכירה של ניירות ערך) זינקה במאות אחוזים אחרי פרוץ משבר הקורונה. זוהי תופעה שאינה נחלתה של ישראל בלבד ופלטפורמות מסחר בינלאומיות כמו Robinhood ו-Etoro נהנו גם הן מצמיחה מואצת. הקורונה אילצה אנשים רבים להישאר בבתים בזמן שהטכנולוגיה איפשרה להם לפתוח חשבון מסחר מהסמארטפון שלהם, בקלות ובמהירות. כך יצא שצעירים רבים שלא עסקו בעבר בפעילות בשוק ההון ובמסחר בבורסה, גילו את האפשרות הזו דווקא אחרי פרוץ המגיפה.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.