
חברות במדד אינדקס מפעילי בורסות עולמיות
משבר הקורונה הביא במרץ האחרון למפולת קשה בשוקי ההון בארץ ובעולם. היו אלה ירידות חדות וקיצוניות שלא נראו בשווקים בכזו עוצמה מאז המשבר הפיננסי הגדול של 2008. אלא שגם התיקון בשווקים היה חד ומהיר כאשר משקיעים רבים, כולל חדשים שלא פעלו בשווקי ההון בעבר זיהו את התנודות בבורסות דווקא כהזדמנות. בהמשך אף החל גל הנפקות של חברות חדשות רבות שניצלו את תשומת הלב והשתמשו בבורסות ככלי לגיוס הון ולצמיחה. מי שנהנה מכל הדרמה הזו היו הבורסות הגדולות בעולם, רובן נסחרות בעצמן, שפעילות ערה במסחר משחקת כמובן לטובתן. לאחר שבשנים שקדמו למשבר הקורונה, נולדו לא מעט פתרונות מימון אלטרנטיביים לחברות, השנה החולפת הייתה בסימן התעוררות וגילוי מחדש של היתרון שבמסחר המשוכלל בעולם – שוק ההון הסחיר. הנה 6 בורסות הנכללות במדד אינדקס מפעילי בורסות עולמיות:

- 1
בורסת לונדון
אחת הבורסות הוותיקות בעולם היא London Stock Exchange שהוקמה אי שם בתחילת המאה ה-19 (1801). מדובר בבורסה השמינית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, כך לפי אתר Visual Capitalist והשנייה בגודלה באירופה אחרי בורסת Euronext. הבורסה עצמה ממוקמת בכיכר פטרנוסטר, קרוב לקתדרלת סנט פול בעיר לונדון. איך הכל התחיל? בבתי הקפה של המאה ה-17 ובפרט בבית קפה קטן בשם ‘ג’ונתן’ בו בילה ברוקר בשם ג’ון קסטלינג והחל לפרסם בו רשימת מחירים של סחורות כמו מלח, פחם ונייר. השיטה הזו הועתקה בהמשך לבתי קפה אחרים שהם היו נערכות מכירות פומביות של מכירת סחורות. בהמשך הצטרפו למודל גם חברות שניסו לגייס כסף ואפילו האצולה המקומית לקחה חלק. רק בשנת 1773 התאגדו יחד כ-150 ברוקרים כדי לפתוח בורסה פורמלית בה דרשו גם דמי כניסה כדי לסחור באמצעותה. בהמשך, דמי הכניסה הוחלפו בדמי חבר שנתיים ורק ב-1801 הוקם חדר המסחר המפוקח הראשון בלונדון. הבורסה חוותה תקופות מאתגרות בעת שתי מלחמות העולם שאחריהן חוותה עדנה וצמיחה. ב-1973 הותרה לראשונה כניסתן של נשים וזרים כחברים בקומת המסחר והבורסה הלונדונית התאחדה עם עוד 11 בורסות אזוריות נוספות. מדד ה-100 FTSE המזוהה עם הבורסה הלונדונית הושק ב-1984 ועוקב אחר 100 החברות המובילות בה. ב-1995 השיקה הבורסה הלונדונית את שירות ה-AIM – בורסה ייעודית לחברות צומחות. בין החברות הישראליות שנסחרות בבורסה הלונדונית, ניתן למצוא את חברת משחקי ההימורים 888 שהונפקה בה ב-2005.
- 2
MarketAxess
הטכנולוגיה יצרה מהפכה בכל הקשור במסחר בשוק ההון. תמו להם הימים שאנשים צועקים פקודות קניה ומכירה בחלל הפתוח – המחשבים השתלטו על העסק. אלא שבעוד שוק המניות כבר מזמן עבר למסחר אלקטרוני, בתחום המסחר באגרות חוב זה לקח יותר זמן. חברת הטכנולוגיה הפיננסית הבינלאומית MarketAxess מתפעלת פלטפורמת מסחר אלקטרונית מובילה לשוק המוסדי בתחום החוב (credit markets) לצד אספקת שירותי נתוני שוק לשימוש של שחקנים חיוניים. MarketAxess מאפשרת למשקיעים מוסדיים ולברוקרים לסחור במכשירי חוב, כולל אגרות חוב קונצרניות ואחרים. הבורסה הוקמה בשנת 2000 על ידי ריצ’רד מקווי, שעדיין מכהן כיו”ר החברה וכמנכ”ל שלה. המטה של MarketAxess יושב בניו יורק ונכון לסוף 2019 העסיקה, כך לפי הדוחות הכספיים שלה, כ-527 עובדים, מתוכם כ-325 בארה”ב וכ-202 מחוצה לה, בעיקר באנגליה. בדצמבר 2020 השיקה החברה זירת מסחר מרוכזת (Centralized fixed income trading marketplace).
- 3
TradeWeb
בדומה ל-MarketAxess גם Tradeweb Markets היא חברה העוסקת בבנייה ותפעול של זירות מסחר אלקטרונית למסחר במוצרי אג”ח (Fixed Income) אך גם בתעודות סל ונגזרים. החברה הוקמה בשנת 1996 על ידי לי אולסקי וג’ים טופי. בין לקוחות החברים נמנים בנקים, מנהלי נכסים, בנקים מרכזיים, קרנות פנסיה וחברות ביטוח. באמצעות שימוש בטכנולוגיה TradeWeb פועלת לקדם את שוק המסחר בחוב ולהפוך אותו ליותר יעיל ושקוף למשקיעים הפועלים בתחום. המסחר היומי הממוצע בזירות המסחר של Tradeweb (ריביות, אשראי, מניות ומטבעות) בנובמבר 2020 עמד על סך של כ-958.7 מיליארד דולר, המהווה כ-37.2% יותר במונחים שנתיים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מהדיווח החודשי שפרסמה החברה וזאת ברקע הפעילות הערה בשווקי ההון הסחירים שאפיינה את שנת 2020.
- 4
Nasdaq
אין מה להכביר במילים על הבורסה האמריקאית הוותיקה הזו שנוסדה ב-1971 וגם מי שלא בקיא ברזי שוק ההון יודע להגיד שמדובר בבורסה שבה נסחרות מניות הטכנולוגיה המובילות בעולם. תחילת הפעילות של Nasdaq היוותה תחרות משמעותית ראשונה לבורסה הוותיקה בארה”ב – בורסת ניו יורק (NYSE) הפועלת מאז 1817.המסחר בבורסת Nasdaq היה הראשון שפעל באופן אלקטרוני מלא. Nasdaq פועלת מארה”ב אך לה שלוחות גם ביפן וקנדה וקשרים הדוקים עם בורסות בהונג קונג ובאירופה. למרות התמונות המפורסמות המזוהות עמה של סוחרים הזועקים פקודות מסחר, Nasdaq פועלת באופן מקוון והמסחר בה ממחושב לחלוטין ללא זירת מסחר פיזית. משבר הקורונה חידד את חשיבות הפתרונות הטכנולוגים, שיאפשרו המשך פעילות מסחר (e-cmmerce) ועבודה מרחוק, עורר תשומת לב למתרחש בחברות המובילות הנסחרות ב-Nasdaq .
- 5
בורסת יפן
הבורסה השלישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, כך לפי אתר ה-Business insider, היא בורסת טוקיו ביפן ונסחרות בה כ-2,188 חברות. השורשים של הבורסה הזו הם מ-1878 אז נקראה הבורסה תחת שם אחר – Tokyo Kabushiki Torihikijo. ב-1943 אוחדה הבורסה עם עוד בורסות אחרות שפעלו בערים גדולות ביפן לבורסה אחת גדולה, אלא שהבורסה הזו נסגרה והוקמה מחדש בעקבות משבר פצצת האטום על הנגאסקי. בהמשך התמודדה הבורסה היפנית עם משבר נוסף כאשר המסחר בה הוקפא לתקופה של 4 שנים אחרי סיום מלחמת העולם השנייה והמסחר בה חודש רק ב-1949. המדד המוביל בבורסת טוקיו הוא מדד ה-Nikkei 225 שכולל בתוכו חברות רכב יפניות כמו הונדה, טיוטה וסוזוקי.
- 6
בורסת יורונקסט
בורסת Euronext היא הבורסה לניירות ערך הגדולה ביותר באירופה ומפעילה בורסות באמסטרדם, בריסל, דבלין, ליסבון, לונדון, אוסלו ופריז. כפי שמצוין באתר החברה נסחרות בה כ-1,463 חברות. Euronext מפעילה שווקים למסחר במניות ובנגזרים והיא זירת המסחר הגדולה ביותר למסחר באג”ח, גם לפי האתר שלה עצמה. לפי האתר, נסחרים דרכה כ-46,000 מכשירי חוב, עם מעל 4,200 מנפיקים מ-100 מקומות שונים. Euronext נולדה עם הקמת בורסת אמסטרדם ב-1602 ונחשבת למוסד הראשון שסחר בניירות ערך ולא רק בסחורות. בעקבות מיזוג הבורסות של אמסטרדם, פריז ובריסל נולדה Euronext ובהמשך רכשה בורסות נוספות.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.