
עובדות על יצרנית הרכב החשמלי הסינית NIO
תעשיית הרכב החשמלי כוללת שורה ארוכה של שחקנים, הן יצרניות רכב ותיקות שמבינות שכדי לשרוד בעולם המשתנה, הן חייבות להתחיל להיפרד מהדלקים המזהמים והן שחקניות חדשות שקמו בשנים האחרונות ומטלטלות את המודלים הקיימים בשוק הרכב באמצעות טכנולוגיה חדשנית שמביאה לא רק רכבים יעילים ומזהמים פחות, אלא גם בזכות כלים של בינה מלאכותית צפויים לנהוג בעתיד לחלוטין בעצמם וללא מגע יד אדם. כמו בתעשיות נוספות, השוק הסיני מוביל גם את המגמה הזו עם תחרות ראש בראש מול השוק האמריקאי. כאשר מדברים על רכב חשמלי, האסוציאציה המיידית שעולה היא של Tesla האמריקאית שהצליחה בשנים ספורות להאפיל על שורה של שחקנים ותיקים ועוצמתיים. אלא שבתקופה האחרונה הולכת ומתהווה ל-Tesla מתחרה סינית בשם NIO שנהנית מהרוח הגבית של הממשל הסיני המעודד מעבר לרכבים חשמליים ובמקביל מיישמת מודל מנוי החלפת סוללה מסקרן שמאפשר להוזיל את עלות הרכישה ומעורר גם זיכרונות למיזם הישראלי בטר-פלייס.
הנה 6 עובדות שכדאי לדעת על החברה שזכתה לכינוי Tesla הסינית:

- 1
מי את NIO?
יצרנית הרכב החשמלי הסינית NIO נהנית בתקופה האחרונה מהכינוי המחמיא “Chinese Tesla”. החברה מייצרת ומוכרת רכבים חשמליים תחת קטגוריית רכבי הפרימיום בסין, ונמצאת במרוץ לייצור רכבים אוטונומיים מבוססי בינה מלאכותית המסוגלים לנהוג עצמאית לחלוטין ללא מגע יד אדם. NIO אף מעצבת בעצמה את הדגמים שהיא מוכרת ויש לה שלושה רכבים שמחירם מתחיל ב-50 אלף דולר – רכב שטח חשמלי יוקרתי, רכב פנאי חשמלי קטן יותר ורכב שטח חשמלי עם שני טווחי נסיעה. נוסף להם, השיקהNIO ב-2016 את מכונית הספורט החשמלית עם רכיבים של נהיגה אוטונומית, המהירה ביותר בעולם שיכולה להגיע למהירות של 200 קמ”ש תוך 7.1 שניות. עד כה מכרה NIO יחידות בודדות של מכונית הספורט הזו לכמה ממשקיעי NIO תמורת הסכום הצנוע של 2.5 מיליון ליש”ט לכל אחת. לאחרונה השיקה NIO דגם חדש שאמור להתחרות ישירות במודל הפופולרי של Tesla (מודל 3) – רכב מסוג ‘סדאן’ שמתוכנן להתחיל להימכר ב-2022.
- 2
המייסד של NIO, ויליאם לי, מחווה לייצור חלב לשוק הרכב
ויליאם לי הוא הכינוי המערבי ללי בין, בעל השליטה ב-NIO. מדובר במיליארדר ויזם היי-טק סיני שכמו NIO, מתהדר בעצמו בכינוי ‘אילון מאסק הסיני’ (על שם המייסד של Tesla). לי לא נולד עם כפית זהב בפה, אלא בכלל עם כפית חלב כמי שגדל בחווה לייצור חלב ונאלץ לעבוד כבר מגיל צעיר כדי לסייע בפרנסת משפחתו שמצידה חסכה עבורו כסף כדי שיוכל ללמוד באוניברסיטה. לי השיק את הסטארט אפ הראשון שלו בתחום האינטרנט בעודו בן 21 בלבד בשנת 1996 ובשנת 2000 הקים את החברה המשמעותית הראשונה שלו – Bitauto, שמספקת שירותי שיווק ותוכן לתעשיית הרכב הסינית, שבהמשך הונפקה בבורסה האמריקאית. מאז הספיק להשקיע במעל 40 מיזמים בתחום הרכב כולל פלטפורמת שיתוף האופניים Mobike. את NIO הוא הקים ב-2014.
- 3
תחרות - מסין ומחוצה לה
שוק הרכבים החשמליים הוא שוק חם שרק הולך וצובר עוד שחקנים. כמובן, המתחרה הגדולה של NIO היא יצרנית הרכב החשמלי Tesla שהשוק הסיני מהווה עבור Tesla את השוק השני בגודלו אחרי ארה”ב עם נתח שוק של 21% ששייך לה. מתחרות נוספות ל-NIO בתוך סין הן Xpeng ו-Li Auto. חברה נוספת היא BYD (Build your dream) שהתפרסמה לאחר שוורן באפט רכש כ-25% ממנה ב-2008. חובבי אפליקציית הרשת החברתית הפופולרית והשנויה במחלוקת TikTok ודאי ישמחו לשמוע שהבעלים של Li Auto היא לא אחרת מחברת Bytedance, הבעלים של TikTok. לאחרונה אף התפרסם כי ענקית האינטרנט הסינית Baidu הקימה שותפות אסטרטגית עם יצרנית הרכבים Geely לייצור רכב חשמלי משלהן.
- 4
השוק הסיני מוביל את תעשיית הרכב החשמלי
בשלהי 2019 הציבה לעצמה סין יעד שאפתני מאד להגיע למצב שבו 25% מהרכבים שנוסעים על הכבישים שלה יהיו חשמליים עד 2025, זאת לעומת יעד צנוע יותר של 20% שהציבה ב-2017. לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה נכון לשנת 2019 היו כ-7.2 מיליון רכבים חשמליים על הכביש, כאשר כ-47% מתוכם בסין כך שמדובר בשוק משמעותי מאד. הממשל הסיני מעדיף באופן קבוע מותגים סינים על פני מתחרים זרים בשלל תחומים ותחום הרכב החשמלי ביניהם, מה שמייצר יתרון ל-NIO למול הנמסיס שלה Tesla בשוק הסיני.
- 5
משכפלים את המודל של אגסי?
קשה שלא לזכור את החלום (ושברו) של מיזם המכונית החשמלית בטר פלייס של היזם שי אגסי. אלא נראה שבכל הקשור לחזון של אגסי – הקמת רשת תחנות החלפת סוללה לרכב החשמלי – הוא שריר וקיים גם כשבטר פלייס כבר נהפכה לפיסת היסטוריה. NIO השיקה באוגוסט שעבר מודל מנוי להחלפת סוללות שמאפשר להוזיל את עלות רכישת הרכב החשמלי בצורה משמעותית. לפי המודל, רוכשי הרכבים של NIO יוכלו להירשם כמנויים ותמורת דמי מנוי יוכלו להחליף סוללה לרכב הנרכש ולשדרג אותה, להבדיל מיצרניות רכב חשמלי אחרות שרק רוכשי דגמים חדשים שלהן יכולים ליהנות מסוללות חדשות. שחקנית סינית נוספת בשוק הרכבים החשמליים, Geely שכאמור חברה לאחרונה לענקית האינטרנט Baidu מציעה גם היא תחנות החלפת סוללה, כאשר את התחנה הראשונה שלה היא חנכה בספטמבר האחרון בעיר צ’ונקינג בסין – המכונית אמורה להיכנס לתחנה וזרוע רובוטית תשלוף מתוכה את הסוללה הישנה ותחליף אותה בסוללה מלאה (במקום המודל הרגיל של טעינת סוללה קיימת).
- 6
NIO וישראל
לאחרונה התפרסם כי בקרוב הישראלים עשויים ליהנות גם הם מרכבי הפרימיום החשמליים של NIO. בכתבה שהתפרסמה בתחילת ינואר נחשף כי מספר יבואני רכב קיבלו פניות מנציגים של NIO בהצעה להתמודד על זיכיון היבוא שלה בישראל. כזכור גם מכוניות Tesla צפויות להימכר בארץ כשהחברה קיבלה לאחרונה רישיון ייבוא ממשרד התחבורה. במקביל הודיעה NIO על שיתוף פעולה עם ענקית השבבים Nvidia לפיתוח משותף של רכב אוטונומי עם תוכניות להשיק רכב ראשון מבוסס הטכנולוגיה של Nvidia כבר ב-2022.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.