
סיפורים על פתרונות הענן בצל הקורונה
פתרונות מחשוב ענן ותקשורת ענן הפכו בשנים האחרונות ל- “Buzzwords” אך כיצד הן באמת משפיעות על הקהילה העסקית העולמית? הטרנספורמציה הדיגיטלית שעוברת על תעשיות רבות בשנים האחרונות כולל כניסת סטארט אפים רבים שמשבשים את התעשיות המסורתיות יצרה את הצורך בפתרונות יעילים יותר לארגונים שיפחיתו את התלות בתשתיות מחשוב יקרות וכן בפלטפורמות הוליסטיות שיקלו על ארגונים והעובדים שלהם לפעול בשיתוף פעולה ובאופן יעיל ושיטתי. לתוך ההליך האבולוציוני הזו נכנסה בסערה מגפת קורונה שגרמה להאצתו בצורה מהירה כשיותר ויותר תעשיות שפיגרו מאחור נאלצו בן לילה לשכלל את הפתרונות הדיגיטליים שלהם מול הלקוחות בד בבד עם מציאות של עבודה מרוחקת של עובדים.
הנה 8 סיפורים שמתארים כיצד פתרונות הענן הושפעו מהמגפה העולמית ואיך הם מסייעים לארגונים.

- 1
למה תקשורת ענן ולמה עכשיו?
התשתית העסקית משתנה. יותר ויותר ארגונים מחליפים את מערכות הליבה והמחשוב שלהם לענן. לפי הערכות של חברת הייעוץ (IDC-International Data Corporation), השקעות בטכנולוגיית טרנספורמציה דיגיטלית צפויים לחצות את רף ה-5 טריליון הדולרים בין השנים 2019-2022. הסיבה להאצת הצמיחה הצפויה בכל הקשור לפתרונות תקשורת ענן קשורה לכך שבשנים האחרונות קמים יותר ויותר עסקים מוטי טכנולוגיה, תחום שרק הלך וצבר תאוצה על רקע מגפת קורונה ומדיניות הריחוק החברתי שהכתיבה. בהתאם, ארגונים ממנפים שירותים כמו מספרי טלפון וירטואליים ושירותי הודעות טקסט כדי לחסוך בעלויות ולשפר את היעילות התפעולית. בין היתר שימושים בטכנולוגיית תקשורת הענן מאפשרת לפתח נוכחות קול וטקסט בשווקים מרוחקים כדי לשפר את חווית הלקוח ואת הנאמנות שלו ולהפחית בהוצאות של שיחות יוצאות ונכנסות.
- 2
הבנקים מצטרפים למרות החשש המובנה
היתרונות של תקשורת מבוססת ענן השפיעה על התעשיות באופן שונה כשחלק מהתעשיות הטמיעו את פתרונות תקשורת הענן לפני אחרות. כך למשל, המערכת הבנקאית וחברות פיננסיות ניסו לדחות את השימוש בשירותי ענן בשל חשש אבטחה. המערכת הבנקאית באופן טבעי היא תעשייה שבה יש חשיבות עצומה לביטחון המידע. אלא שהתחרות ההולכת וגוברת גם בתחום הבנקאות, בין היתר מצד שחקני פינטק אך גם מצד ענקיות הטכנולוגיה עצמן שהולכות וחודרות לתחום בסיוע תקשורת הענן, הובילה גם את הבנקים להתחיל לבצע טרנספורמציה לפתרונות ענן בשילוב עם פתרונות אבטחה שיבטיחו את הגנת המידע של לקוחותיהם.
- 3
המפץ של הקורונה על תעשיית תקשורת הענן
בודדים האנשים שחוו את השוק שחולל נגיף קורונה על הקהילה העסקית בעולם בעוצמה גדולה יותר מסטאיה נאדלה, מנכ”ל ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט. “ראינו טרנספורמציה דיגיטלית שהייתה אמורה להתרחש במהלך שנתיים מתרחשת בתוך חודשיים” אמר נאדלה בסוף אפריל האחרון במסגרת דיווח על התוצאות הכספיות של מיקרוסופט. עד כמה שהאמירה הזו נשמעת אולי יומרנית, אי אפשר להמעיט בדרמטיות שבה בין לילה מיליוני עובדים מצאו את עצמם נשלחים לעבוד מהבית כשמשרדים נסגרו ופעילות ליבה כמו שיתופי פעולה או מעבר על מסמכים סודיים עברה מהמרחב הפיזי לענן.
- 4
עוד לפני הקורונה התחזיות להטמעת תקשורת הענן היו גבוהות
עוד הרבה לפני המגיפה, עסקים השקיעו בענן. חודשים לפני שהמילה קורונה וריחוק חברתי הפכו שגורים בפי כל, מכון חברת הייעוץ Gartner צפתה שהשקעות של ענן גלובליות יגדלו בכ-17% במהלך שנת 2020 וששוק שירותי הענן הגלובלי יצמח משוק בשווי של כ-227.8 מיליארד דולר לכ-266.4 מיליארד. התחזיות הללו לא לקחו בחשבון כמובן זינוק פתאומי בעבודה מרחוק שידרוש מעסקים לאפשר לעובדים גישה נוחה למשאבים הארגוניים באותה רמת בטיחות כדי לשמר פרודוקטיביות. ברבעון הראשון של 2020 ההוצאה על תשתית ענן לבדה בקהיליה העסקית עלתה בכ-37% לפי פירמת PWC לכ-29 מיליארד דולר. לפי סקר שביצעה PWC בסמוך לסוף הרבעון הראשון של השנה, כ-75% מהנהלים בתחום הפיננסים הצהירו כי יהפכו את הסביבה העסקית שלהם ליותר גמישה בעתיד. העלות הגמישה של שירותי ענן והשירותים המותאמים שהם מציעים עשויים להיות כלי חשוב בטרנספורמציה הזו. באותו סקר, כ-83% מסמנכ”לי הכספים הצהירו כי יפחיתו את ההוצאות ההוניות שלהם.
- 5
היתרונות של תקשורת מבוססת ענן בעידן של עבודה מהבית
התקשורת היא לב ליבה של הפעילות העסקית – בין אם עבור הצורך לחלוק תמונת מצב עדכנית עם קולגות, לפתור בעיות, לערוך סיעור מוחות ביחס להזדמנויות חדשות או לספק שירות לקוחות חיוני. זה אולי נשמע פשוט להעביר את העבודה פיזית מהמשרד לבית אבל מאתגר הרבה יותר הוא להעביר את תשתית התקשורת לעבודה מרחוק. פלטפורמות שיתוף מסרים, שיחות וידאו וטלפון שנגישים מכל מקום או מכשיר הפכו נחוצות מתמיד. בהעדר משרדים, חדרי ישיבות ומסדרונות שישמשו כגורמי חיבור, תקשורת ענן מאפשרת לעובדים להתחבר ולשתף פעולה זה עם זה וכמובן גם עם שותפים חיצוניים ולקוחות. על פניו אפליקציות ייעודיות מספקות את השירותים הללו אך מערכת תקשורת אחידה שמשלבת את כל הצרכים הארגוניים תחת פלטפורמה אחת יכולה להיות יעילה משמעותית ולחסוך מכל עובד להשתמש בכמה אפליקציות שונות.
- 6
אבטחת ענן
כשיש משרד שמגודר בשטח ברור עם קירות ואבטחה פיזית ותשתית אינטרנט, קל יותר להגן על המידע של חברה. כאשר כל כוח האדם עובר לעבודה מרחוק על בסיס תשתית האינטרנט הפרטית שלו הרבה יותר מאתגר להגן על מה שדורש הגנה ולפתח אסטרטגיית אבטחה מלאה. הצמצום של סיכון גניבת המידע מעולם לא היה חשוב יותר. לפי דוח של חברת IBM לשנת 2020 ממוצע עלות של פריצת מידע בארה”ב עומדת על כ-8.64 מיליון דולר. בהתאם, חברת הייעוץ Gartner העריכה כי ההוצאה על אבטחת מידע בענן (cloud security) גדלה בכ-33.3% במהלך 2020, במיוחד על רקע המעבר לעבודה מבוססת שירותי ענן.
- 7
מחשוב ענן
ככל שיותר ויותר עסקים עוברים לאונליין, ארגונים נדרשים ליותר כוח מחשוב ולהבטיח גישה מהירה ומהימנה לשירותי ענן, מה שמייצר דרישה הולכת וגוברת לספקי תשתית ענן כמו Amazon Web ו-Microsoft Azure. פתרונות מחשוב הענן עוד הרבה לפני המגיפה אפשרו להגביר את התחרות בשלל תעשיות תוך שהם צמצמו את הפערים בין ארגונים גדולים בעלי משאבים לסטארט אפים שהתקשו לתחזק מערכות מחשוב ליבה משלהם כשהפתרונות של מחשוב ענן המוצעים היום מאפשרים להם לצמצם את הפער התחרותי ולהשקיע בפעילות העסקית עצמה.
- 8
היום שאחרי הקורונה
החיסונים כבר כאן והעולם כולו מצפה ליום שאחרי המגיפה ולהחזרת החיים למסלולם. אף על פי כן, הערכות הן שעבודה מהבית לא תעלם ומודלים משולבים וגמישים יהפכו לנחלת הכלל של ארגונים גדולים שיחסכו כך בשטחי משרד, יעניקו לעובדים שלהם גמישות ויוכלו אף לגייס עובדים מאזורים מרוחקים יותר שיהיו פחות תלויים בתחבורה ציבורית ופקקי תנועה. יתרה מכך, העובדה שארגונים קטנים כגדולים ובהם ענקיות כמו Microsoft ו- Google גילו את פתרונות מחשוב הענן ותקשורת הענן ככאלו שמספקים מענה משמעותי לעבודה מהבית, פתרונות שאפשרו לתחזק פעילות עסקית מלאה, נתנה משנה כוח להמשך הצמיחה של התחום.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: “קסם”) מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: “אקסלנס”) כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם יש עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עשויים ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.