
תרופות שאושרו לטיפול בקורונה
- 1
כלורוקווין
מאז 1947 משמשת תרופה זו למניעה וטיפול בקדחת הביצות, או בשמה המוכר יותר – מלריה. בנוסף, היא משמשת לטיפול במחלות ראומטיות כמו זאבת ודלקת מפרקים. בשנת 2005 פורסם מחקר שהראה כי התרופה יעילה כנגד הנגיף שגרם למגפת הסארס במזרח אסיה ב-2003. בינואר האחרון מצאו חוקרים סינים כי לכלורוקווין יש השפעות מעכבות חיוביות על נגיף הקורונה, ובקרב יותר מ-100 איש שטופלו בתרופה חל שיפור ניכר במדדי החום, שיפור במצב הריאות ובמשך זמן ההחלמה. התרופה אותה נוטלים בבליעה, פוגעת בנגיף הקורונה באמצעות שינוי החומציות והבסיסיות בתוך התא, ובכך מפריעה לו לחדור לאותו תא ולהתרבות. מלבד סין, הומלץ הטיפול באמצעות כלורוקווין גם בדרום קוריאה, איטליה וצרפת ובימים אלה גם בישראל.
Joegoauk Goa - 2
רמדסיביר
תקווה נוספת לחולים במשבר הנוכחי טמונה בתרופה הזו שפותחה ע”י חברת הביופארמה האמריקנית גיליאד סיאנסז. במקור היא יועדה לטפל במחלה נגיפית אחרת – האבולה, ובנוסף הראתה יעילות גם מול נגיפים דומים לקורונה כמו למשל סארס ומרס. רמדסיביר ניתנת בעירוי לתוך הווריד ותוקפת את היכולת של הנגיף לשכפל את עצמו בתוך גוף האדם. התרופה פעלה בהצלחה על בעלי חיים כשניתנה זמן קצר לאחר הופעת התסמינים של הנגיף. למרות שהמחקר אודות התרופה טרם הסתיים, רופאים במספר מדינות, ביניהן ארה”ב, איטליה וסין השתמשו ברמדסיביר בטיפול בחולי קורונה במצב קשה. בישראל ניתנה התרופה לנהג האוטובוס שאושפז זה מכבר בבית החולים פוריה וסייעה באופן משמעותי להחלמתו וניתוקו ממכשיר ההנשמה.
- 3
קלטרה
קלטרה היא תרופה המיועדת לטיפול בנשאי נגיף ה-HIV ויחד עם תרופות נוספות היא מהווה למעשה חלק מאותו “קוקטייל” הניתן לנשאי HIV, ומסייע בהפחתת כמות הנגיפים בדם והעלאת רמות תאי הדם הלבנים. קלטרה מכילה שני מרכיבים פעילים ממשפחת התרופות מעכבות הפרוטאז – לופינביר וריטונביר. גם הקלטרה נבדקת לאחרונה בטיפול בחולי קורונה והיא ניתנת בבתי חולים בלבד לחולים הסובלים מסיבוך קשה.
pixnio - 4
רזולסטה
תרופה נוספת המשמשת לטיפול בנגיף ה-HIV. כל טבלית רזולסטה מכילה שני מרכיבים פעילים – דרונוויר וקוביציסטאט. הדרונוויר מסייעת בהפחתת הנגיף בגוף ולהתאוששות המערכת החיסונית, בעוד שתפקידו של הקוביציסטאט הוא להאט את התפלגות הדרונוויר ע”י הכבד. השילוב בין השניים ברזולסטה חוסמת את אנזים ה-HIV ומונעת ממנו להשתכפל באופן תקין. בנוסף היא מפחיתה את כמות הנגיף בדם ושומרת עליו ברמה נמוכה. גם תרופה זו אושרה ע”י משרד הבריאות לשימוש בקרב חולי קורונה, אך המחקר אודות השפעתה על הנגיף, נמצא עדיין בעיצומו.
- 5
קסופלוזה
תרופה אנטי ויראלית שאושרה לשימוש בארה”ב ב-2018 ע”י ה-FDA ויועדה לטיפול במנה בודדת בחולי שפעת, כשהמפתח להצלחתה הוא נטילתה בתוך 48 שעות מהופעת התסמינים. התרופה מעכבת חלבון בשם אנדונוקלאז שאחראי לשכפול הנגיף. לאחר נטילת התרופה, תסמיני השפעת חולפים בתוך 24 שעות. בימים אלה נבדקת יעילותה גם בקרב חולי קורונה.
- 6
אינטרפרון אלפא
תרופה זו היא אבקה לבנה הנמהלת במים והופכת לנוזל צלול בגוון צהוב. היא ניתנת באמצעות זריקה מתחת לעור, בירך או בבטן, ומטרתה היא להמריץ את מערכת החיסון של הגוף להילחם במחלת הסרטן ובצהבת נגיפית B ו-C. האינטרפרונים הם חלבונים המופרשים כתגובה לזיהום ותפקידם להפעיל מרכיבים במערכת החיסון שנועדו לתקוף את הווירוסים.
medicamento-Maduro - 7
פאווילאוויר
תרופה הנמצאת בשימוש ביפן ומיועדת לטיפול בנגיף השפעת. התרופה פועלת באמצעות עיכוב סלקטיבי של RNA פולימראז, מרכיב שהכרחי ליכולתם של הווירוסים לשכפל את עצמם ולהתרבות. מלבד הצלחה מוכחת ביפן כנגד נגיף השפעת, נעשה שימוש בפאווילאוויר ב-2016 גם בגינאה כנגד נגיף האבולה. לאחר התפרצות הקורונה בסין נבחנה תרופה זו גם כנגד נגיף זה ובימים אלה מבוצעים ניסויים בתרופה זו גם בקרב חולים בישראל.
The Digital Artist - 8
גלובולין היפר-אימוני
גלובולין היפר-אימוני זהו תרכיב חלבונים שמשמשים כנוגדנים נגד פולשים זרים. הנוגדנים משמשים כקו ההגנה הראשון כנגד הווירוס ומעודדים את מערכת החיסון לתקוף אותו. בסין השתמשו לאחרונה רופאים בתרכיב שהכיל דגימות דם מחולים שהצליחו להתגבר על הקורונה, והחדירו אותו לדמם של חולים חדשים כשבמספר מקרים חל שיפור ניכר במצבם של החולים. יחד עם זאת ובדומה לתרופות אחרות, גם כאן עדיין מדובר בתרופה ניסיונית.
Jim Gathany